Iedereen in Nederland kent de eikelmuis, dat is het doel van het Jaar van de Eikelmuis 2022. Met zijn zwarte zorro-masker en sierlijke pluimstaart is hij het meest bedreigde knaagdier van Nederland. Maar niemand kent dit dier. Het is tijd om daar verandering in te brengen.

 

De eikelmuis is de spotlights

GaiaZOO, DierenPark Amersfoort en de Zoogdiervereniging zetten de eikelmuis in 2022 in het zonnetje. “Bijna iedereen kent de reuzenpanda uit China”, vertelt Ellen van Norren van de Zoogdiervereniging. “Maar veel mensen in Nederland hebben nog nooit van de eikelmuis gehoord. En dat terwijl hij hier meer bedreigd is dan de reuzenpanda in China. In het filmpje dat we maakten als start van dit speciale jaar, zie je dat weinig mensen de eikelmuis kennen. Dat is ook niet gek, want deze knaagdieren zijn zeldzaam en ’s nachts actief, bovendien komen ze het dichte struikgewas waar ze leven niet uit. Maar om hem beter te kunnen beschermen is het belangrijk dat heel Nederland de dit knaagdier kent.”

 

Ernstig bedreigd

Uit onderzoek blijkt dat het niet goed gaat met deze soort. De eikelmuis staat in de categorie ‘Ernstig Bedreigd’ vermeld op de Rode Lijst Zoogdieren. In 1950 leefden er nog ongeveer 1500 tot 2000 van deze dieren, dat is in de loop der jaren gedaald naar maximaal 100-150 exemplaren in 2021. Om te voorkomen dat de eikelmuis uit Nederland verdwijnt zijn meer beschermingsmaatregelen nodig.

 

Onderzoek naar rommelhoekjes en wildernis

Eikelmuizen leven verscholen in dichte struiken van hellingbossen in Zuid-Limburg. Het is onvoldoende bekend wat eikelmuizen precies nodig hebben om te kunnen overleven. “In 2022 willen we daarom onderzoeken waar deze dieren naar voedsel zoeken, waar ze slapen en welke bomen of struiken ze graag gebruiken. Met zo’n onderzoek kan het leefgebied van de eikelmuis in Zuid- Limburg beter ingericht worden. Ook hopen we dat ze in aantal zullen groeien en dat nieuwe leefgebieden worden bereikt”, vertelt Hanneke de Boer van GaiaZOO. “Dat is ook de reden dat GaiaZOO, DierenPark Amersfoort en andere dierentuinen mee betalen aan dit onderzoek. Wij vinden inheemse wilde natuur namelijk erg belangrijk. ”

 

De eikelmuis is geen muis

Geen muis dus. Maar wat is het dan wel? De eikelmuis is familie van de slaapmuizen en alhoewel hun naam anders doet vermoeden, zijn dat geen muizen. De knaagdieren lijken een beetje op eekhoorns. De sierlijke pluimstaart die gebruikt wordt om balans te houden verraadt dit al een beetje. Het feit dat eikelmuizen soepel in struiken en bomen kunnen klauteren, maakt de verwantschap met eekhoorns nog duidelijker.

 

Jaar van de eikelmuis – help mee

In het Jaar van de Eikelmuis worden er allerlei activiteiten georganiseerd om iedereen te betrekken bij de bescherming van dit dier. Op 27 januari start op het Youtube kanaal van de Zoogdiervereniging het eerste webinar, zodat je de eikelmuis beter leert kennen, en erachter komt waarom het diertje deze naam draagt terwijl hij geen eikels eet. Ook kun je een eikelmuis adopteren of bijvoorbeeld in Amersfoort flessen inzamelen. Houd de websites en sociale media dus goed in de gaten en doe mee. En vergeet niet na het lezen van dit artikel familie en vrienden te vertellen over de eikelmuis. Want zo kun jij ook helpen dit bijzondere dier de bekendheid te geven die het verdient

Bron: Zoogdierenvereniging