Amstelveen, 10 januari 2017 – De meerderheid van de honden– en katteneigenaren is een voorstander van een vuurwerkverbod voor particulieren. Dat blijkt uit onderzoek van Peil.nl, uitgevoerd in opdracht van huisdierverzekeraar Proteq Dier & Zorg. Aanleiding voor het onderzoek is de maatschappelijke discussie over dit onderwerp.

Totaal verbod gaat te ver

Een totaal vuurwerkverbod gaat de huisdiereigenaar te ver, slecht 6% geeft aan dat ze daar een voorstander van zijn. 59% van de respondenten geeft aan dat ze een vuurwerkverbod willen voor de particulieren, maar dat ze geen bezwaar hebben tegen een georganiseerd professioneel vuurwerk.

Ondanks maatregelen toch veel leed

63% van de eigenaren heeft in het onderzoek aangegeven dat hun hond of kat last heeft van het vuurwerk. Dit ondanks het feit dat 65 % aangeeft dat ze vooraf maatregelen nemen om de vuurwerkoverlast voor hun huisdier te beperken.

Geen extra claims

Op de schadeafdeling van huisdierverzekeraar Proteq Dier & Zorg is er geen piek in het aantal claims n.a.v. het vuurwerk. “De meeste overlast voor huisdieren is de stress”, aldus Cynthia Jensma, manager Proteq Dier & Zorg. “Wij herkennen ook dat de eigenaar zich goed voorbereid op het vuurwerk en bijvoorbeeld extra oplet met het uitlaten. Gelukkig houdt de eigenaar zijn huisdier op veilige afstand en laat hij de kat wat minder vaak naar buiten gaan”

Maico Boumans, dierenarts en directeur van DierenDokters bevestigt de constatering van de Proteq Dier & Zorg. “Oud & Nieuw is een erg stressvolle periode voor huisdieren. Gelukkig doen steeds meer eigenaren aan preventie, maar betere regulering zou veel leed voorkomen.”

Over het onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd door Peil.nl d.m.v. een online vragenlijst. Het aantal eigenaren met een hond of kat dat meegedaan heeft aan het totale onderzoek is 1.392.