Vaak krijgt de hond een aai en ‘braaf’, soms een snack als hij doet wat hem gevraagd wordt. 7 handige tips voor het succesvol inzetten van lekkers als beloning.

Wanneer het een leerproces betreft, lijken honden erg op mensen: de inspanning moet zin hebben. Zonder motivatie loopt het op niets uit. En dus werken we met lof en lekkers als beloning. Maar opgepast! Als je dit niet juist gebruikt, kan het juist het tegenovergestelde bewerkstelligen van wat je eigenlijk wilt bereiken. Let daarom op de volgende zeven ‘regels’:

1. Beloon meteen (binnen twee seconden) als je viervoeter goed heeft gereageerd op een signaal.

2. Beloon met variatie: voor eenvoudige opdrachten is een vriendelijk ‘braaf’ geschikt, voor moeilijkere taken iets heel lekkers.

3. Beloon nu eens met wat lekkers, dan eens met woorden of met een kort spelletje. Anders kan het gebeuren dat je hond niet meer meewerkt, als je geen smakelijke hapjes (meer) voor hem bij je hebt.

4. Beloon niet altijd. Dit maakt het spannender voor je hond en hij zal meer zijn best doen. Als er steeds alleen elke tweede of derde keer wat lekkers volgt, zal hij tot het uiterste gaan om zijn hapje te bemachtigen.

5. Beloon alsjeblieft nooit (!) als de hond uit zichzelf een oefening doet of zonder verzoek naar je toe komt rennen. Je kunt dan natuurlijk je blijdschap tonen, maar de lekkere hapjes zijn puur en alleen voorbehouden voor die momenten waarop jij hem iets hebt gevraagd te doen.

6. Wees niet te vrijgevig met lekkernijen. Een klein hapje als beloning voldoet. Als je meer geeft, zal je viervoeter al snel gaan wachten omdat er nog meer kan komen. Dat leidt tot oponthoud, plus de hond verliest zijn concentratie. Als je hond zich opdringt omdat hij het tijd vindt dat jij hem beloont, reageer daar dan niet op.

7. Geef hem eerst een opdracht die hij juist moet uitvoeren. Pas dan mag je belonen. Als je je aan deze regels houdt, kun je je hond motiveren tot grote prestaties en zal hij ook naar je luisteren als hij daar eigenlijk (nog) geen zin in heeft.

 

Uit: Hart voor Dieren